Angajabilitate un nou concept pe piata muncii

În momentul actual, termenului de “angajabilitate” i se atribuie mai multe interpretări. În general acesta reflectă relevanţa programelor de studiu pentru piaţa forţei de muncă. Angajabilitatea este definită ca fiind capacitatea unei persoane de a obţine un loc de muncă în concordanţă cu competenţele sale, de a-l menţine, de a se dezvolta profesional capacitatea de antreprenoriat a unei persoane şi posibilitatea acesteia de a-şi schimba locul de muncă. Oamenii de astăzi trebuie să combine abilități și competențe transversale, multidisciplinare, și de inovare și cunoștințe de specialitate actualizate pentru a putea contribui la nevoile mai curpinzătoare ale societății și ale pieței muncii. Căutăm să îmbunătățim angajabilitatea și dezvoltarea personală și profesională a persoanelor in cautarea unui loc de munca pe parcursul demesrsului de identificare si cautare a acestuia.Vom obține aceste lucruri prin îmbunătățirea colaborării dintre angajatori, persoanele somere sau in cautarea unui loc de munca și instituții de formare/calificare/recalificare în special în vederea dezvoltării de programe care ajută la creșterea inovativității și a potențialului antreprenorial .

Acest concept face referire la capacitatea unei persoane de a-si gasi un prim loc de munca, de a-l mentine si de a-si gasi un nou loc de munca, in caz de necesitate. Angajanilitatea defineste deci capacitatea unei persoane de a munci pentru a-si asigura locul de munca obtinut. In plus, acest concept face referire la capacitatea unei persoane de a se misca pe piata muncii si de a-si realiza potentialul pin intermediul unui loc de munca viabil. Gasirea unui loc de munca depinde bine inteles de cunostintele, abilitatile si talentele fiecarui individ si de modul in care foloseste aceste avantaje in fata angajatorilor si de modul in care reuseste sa se miste pe piata locurilor de munca. Angajabilitatea reprezinta unul dintre cele patru principii ale Strategiei Europene de Angajare, asa cum a fost definita in 1997. Directivele pentru Ocuparea Fortei de Munca adoptate de Summitul Special de la Luxemburg al Consiliului European (Summitul pentru Locurile de Munca din noiembrie 1997) s-au organizat in jurul a patru teme: angajabilitate, antreprenoriat, adaptabilitate si oportunitati egale. In urma evaluarii din 2002 a rezolutiei pentru angajabilitate, Comisia Europeana a recunoscut faptul ca mai multa atentie trebuie acordata categoriilor dezavantajate, minoritatilor etnice care se pot confrunta cu probleme majore in cautarea unui loc de munca. Documentul a subiliniat de asemenea diferentele din ce in ce mai mari intre competentele oferite de sistemul universitar si cele cerute de catre piata muncii. Mai mult, diferente din ce in ce mai mari sunt observate in accesul la formare intre persoanele cu studii superiore si cele fara.In legatura cu acest ultim aspect, trebuie subliniat faptul ca angajabilitatea nu e o capacitate data, legata doar de abilitatile vocationale si de rezultatele universitare. Persoanele in cautarea unui loc de munca se pot confrunta cu numeroase blocaje mai ales de tip psihologic. Pentru a-si putea gasi un loc de munca adaptat, numeroase persoane au nevoie de sprijin sub forma cursurilor de formare sau a dezvoltarii capacitatilor personale, aducerea la zi a capacitatilor si cunostintelor lor. In plus, indivizii in cautarea unui loc de munca au nevoie de informatii relevante si utile despre piata de munca pentru a sti cum sa isi calculeze actiunile si sa isi evalueza cat mai bine sansele.
In concluzie secventele de recrutare,informare,evaluare ,consiliere ,formare –calificare /recalificare,mediere pe piata muncii trebuie sa tina cont si de gradul de angajabilitate a persoanelor in cautarea unui loc de munca fie someri,fie persoane inactive sau ce traiesc din agricultura de subsistenta .