Interviul – un pas important spre angajare

De ce mai multe ori acest moment vine dupa ce ai vorbit deja despre experienta si abilitatile tale. Si este unul dintre momentele importante ale unui interviu cu atat mai mult cu cat ai intrebat sau ai primit indeajuns de multe detalii despre companie, pozitie, responsabilitati. Este un moment in care poti din nou sa-ti pui in valoare abilitatile si competentele, sa te pozitionezi in cadrul companiei, sa demonstrezi ca poti fi un “pion” important in companie, iar compania poate fi un pas important in cariera ta.

Astfel, asa cum spuneam, daca nu ai facut-o indeajuns in cursul interviului sau daca vrei sa-ti subliniezi anumite abilitati, acum este cel mai bun moment sa o faci. Important este, insa, sa fi inteles foarte bine ce se cere de la candidatul potrivit pentru pozitia respectiva si care-i vor fi responsabilitatile (si pentru aceasta, inainte de a te prezenta la interviu, trebuie sa citesti cu mare atentie anuntul in care se prezinta pozitia si sa fii foarte atent atunci cand ti se dau sau ceri mai multe detalii).
De exemplu, daca este o pozitie in care se cere o relationare eficienta cu clientii, este momentul in care poti demonstra ca esti persoana cea mai potrivita pentru ca: te informezi inainte de a lua contactul direct cu clientul, incerci sa intelegi cat mai corect domeniul, piata, compania in sine (cea a clientului), stii cat este de important sa vii in intampinarea clientului si cum sa stabilesti o intalnire, cum sa te pregatesti pentru intalnire, etc. Chiar poti sustine cu un exemplu real din experienta ta anterioara. Daca este vorba despre o pozitie noua, despre anumite abilitati pe care nu le-ai aplicat in experienta ta pana in prezent, atunci revin iarasi la importanta descrierii pozitiei si responsabilitatilor: citeste cu atenti in anunt care sunt cerintele si incearca sa-ti explici, sa te informezi ce inseamna fiecare competenta mentionata.
Daca in timpul interviului, cel care doreste sa se angajeze pentru postul vacant, este intrebat cum crede ca va fi evolutia lui in respectiva pozitie, este bine sa se pune accent nu pe o avansare in 2, sau 3 ani, ci sa demonstreze ca considera un pas in cariera.