Rolul secventelor de consiliere in alegerea cursului de calificare si formare profesionala

Formarea profesională este un punct de sprijin important în dezvoltarea şi evoluţia profesională, mai ales în perspectiva ultimilor ani ai evoluţiei macroeconomice şi sociale.

Schimbările tot mai dese obligă la o adaptare rapidă la situaţii profesionale tot mai diverse şi mai provocatoare. Astfel, fiecare persoană activă profesional trebuie să se specializeze cât mai mult şi, acolo unde este posibil, pe mai multe arii din domeniul său de activitate. Angajarea este un moment foarte important din viaţa unei persoane.
Obținerea unui loc de muncă presupune schimbarea stilului de viață, a programului zilnic, prioritizarea activităților, asumarea responsabilității. Succesul profesional reprezintă obiectivul multora dintre noi. Percepția succesului profesional al unei persoane în carieră poate fi atât de natură subiectivă, cât şi obiectivă, dacă aceasta evaluează succesul prin statutul câștigat ori prin salariul obținut.
Orientarea şi consilierea profesională nu poate fi concepută în afara finalități sale. Interpretarea ca un corp de norme, metode şi tehnici de specialitate cu diverse grade de generalitate, realizează îndepărtarea de însăşi raţiunea care a dus la generarea ei. Latura instrumentală, de intervenţie socială în sensul armonizării activităţii persoanei în câmpul muncii, apare astfel în evidență.
Fiind o activitate cu rol informativ şi educativ, orientarea şi consilierea profesională trebuie să respecte anumite principii care îi generează întreg demersul: este un demers holistic – se referă la întreaga ființă, este completă – trebuie să abordeze toate datele problemei, eclectică – prin metodele şi procedeele folosite prin nivelul abordărilor şi conexiunile la ultimele noutăți din domeniu.
Scopul general al consilierii este acela de a asista persoana în acțiunile pe care acesta le întreprinde pentru a construi o viață ce îi furnizează satisfacții și resurse. Ca proces, orientarea și consilierea sunt centrate pe acțiuni ce aparțin prezentului, se concentrează asupra dezvoltării și facilității atingerii intențiilor personale pentru fiecare client.
Consilierea profesională nu este doar un proces de centrare a celei mai bune persoane pentru un job, ci este un proces de descoperire a valorilor, intereselor, aptitudinilor care să corespundă celei mai bune profesii/ocupații, dublat de ajutorul efectiv acordat în vederea dezvoltării sale personale pe această dimensiune și a împlinirii profesionale. Scopul consilierii profesionale este de a evalua potențialul unei persoane și de a găsi și trasa o cale profesională potrivită pentru ea și dezirabilă pentru societate.
Orientarea profesională este acțiunea de îndrumare a persoanelor către o profesiune sau către un grup de profesiuni în conformitate cu aptitudinile și înclinațiile sale.
Consilierea profesională – reprezintă o activitate prin care consiliatul: Se cunoaște mai bine pe sine; Descoperă abilitățile pentru o anumită carieră și realizează un management eficient al acestora; Înțelege piața muncii; Alege (opțiunea lui nu a consilierului) o profesie/ocupație corespunzătoare aspirațiilor/valorilor/intereselor și aptitudinilor sale.
Orientarea în carieră constituie ansamblul acțiunilor desfășurate de consilierul vocațional și asigurarea activității de planificare a carierei, asistența de specialitate în luarea deciziilor privind cariera, precum și asistența acordată pentru adaptarea la o anumită carieră.