Ce trebuie sa contina CV-ul unei persoane somere

Ce scrii în CV daca eşti şomer/ fara loc de munca

De cele mai multe ori, când eşti şomer, găsirea unui job este un proces nu numai îndelungat, ci şi dificil. CV-ul tău nu îţi aduce întâlniri cu angajatorii, chiar dacă respectivul job era cel mai potrivit pentru tine.

Ca să creşti şansele e nevoie să iţi transformi CV-ul!

Evaluează pauza de la ultimul job

Depinde de cât timp eşti şomer ca să dai sau nu explicaţii în curriculum vitae. Spre exemplu, dacă nu ai mai avut un job de mai puţin de un an, nu este cazul să scrii ceva legat de acest lucru în CV, cu excepţia faptului ca eşti disponibil imediat. Companiile înţeleg dacă eşti şomer în actuala situaţie, mai ales dacă nu ai mentionat anul de când stai fără loc de muncă.

Iată ce poţi scrie că să arăţi că eşti productiv, chiar şi în şomaj.

Subliniază cum, nu de ce

În loc să te concentrezi asupra concedierii/demisiei, închiderea companiei sau alte circumstanţe care au dus la situaţia de a fi şomer, evidenţiază în CV felul în care acest timp ţi-a permis să dobândeşti noi abilităţi, să te specializezi într-o anumită profesie prin cursuri sau să îţi dezvolţi reţeaua de contacte.

Fii ocupat în timpul somajului

Daca nu te poţi gândi la nimic din ce ai putea trece în CV despre activitatea din timpul şomajului, atunci este momentul să devii ocupat. A fi şomer nu înseamnă a fi în vacanţă, aşa că implică-te în anumite activităţi, pentru noi opţiuni în viitor.

Multe dintre aceste activităţi îţi vor permite să umpli CV-ul. De exemplu, voluntariat, anumite cursuri de specializare, diverse proiecte în care te implici. Experienţa obţinută este peste tot experienţă, fie că eşti plătit sau nu pentru ce faci.

Evită urmatoarele greşeli

  • Nu exagera datele din CV, ca să îţi micşorezi perioada de la ultimul job
  • Nu te simţi obligat să foloseşti un format tradiţional de CV. Un curriculum vitae cronologic te poate dezavantaja.
  • Nu îţi minimaliza contribuţiile la diverse activităţi. Nu te rezuma doar la câteva responsabilităţi, scrie în CV şi despre realizarile tale, folosind exemple.

Concentrându-te, atunci când îţi redactezi CV-ul, pe ceea ce ai obţinut în perioada de şomaj, poţi să îţi creşti şansele la un interviu şi, implicit, la un nou loc de muncă.