Sa presupunem ca ati decis ce profesie vreti sa urmati, stiti ce vreti si sunteti pregatiti sa intrati in activitate. Intr-o zi gasiti in ziar un anunt prin care se face cunoscut ca o firma are liber postul visat si organizeaza concurs pentru ocuparea lui. Sunteti informat ca, pentru a putea fi inclus in competitie trebuie sa trimiteti pe adresa firmei un C.V. si o scrisoare de intentie. Sa presupunem ca nu ati intampinat probleme in redactarea C.V.-ului dar scrisoarea de intentie va cam da dureri de cap.
Ce este o scrisoare de intentie si cum se scrie ea?
Scrisoarea de intentie (cunoscuta si sub denumirea de motivatie sau scrisoare de prezentare) este primul contact pe care il stabiliti cu angajatorul. Ea reprezinta puntea de legatura dintre C.V. si locul de munca pe care il solicitati. Foarte multi angajatori nici nu iau in considerare un C.V. daca nu este insotit de o scrisoare de intentie / motivatie.
Prin scrisoarea de intentie sau motivatie aveti sansa de a va pune in valoare personalitatea, „punctele forte”, atuurile care va fac candidatul ideal pentru pozitia respectiva. Asa ca acordati-i importanta care i se cuvine.
Scrisoarea de intentie / motivatia nu are un continut standard. O scrisoare de intentie personalizata arata seriozitatea si implicarea voastra in cautarea unui loc de munca. Ea trebuie sa reflecte in primul rand interesul dvs. pentru postul vizat. Trebuie adresata pe cat posibil direct persoanei care se ocupa de angajari (nume si titulatura). Daca nu cunoasteti numele acelei persoane, atunci va adresati Departamentului de Resurse Umane sau Managerului Executiv ori General. Aceasta din urma solutie se aplica daca firma respectiva are un numar redus de angajati sau daca nu are un Departament de Resurse Umane.
Ceea ce trebuie sa contina neaparat o scrisoare de intentie este solicitarea clara a postului dorit. De aceea trebuie sa expuneti angajatorului motivul pentru care vreti sa ocupati postul respectiv, principalele calitati care va recomanda pentru ocuparea postului si ce doriti sa realizati in cadrul firmei respective pentru a raspunde nevoilor firmei. De asemenea, ar fi bine sa mentionati ce anume din activitatea profesionala v-a determinat sa alegeti postul respectiv. Este foarte important ca scrisoarea de intentie sa emane incredere in fortele proprii, optimism in ceea ce priveste angajarea si mai ales ar trebui sa reiasa clar beneficiile ambelor parti din aceasta angajare.
O scrisoare de intentie/motivatie ar trebui sa contina in partea de sus a paginii urmatoarele informatii: numele si prenumele, adresa, numere de telefon ale candidatului; numele si titulatura persoanei care se ocupa de angajari; numele si adresa firmei angajatoare.
● Primul paragraf trebuie sa contina motivul expedierii scrisorii, sa precizeze postul dorit, sa specifice sursa din care a fost obtinuta informatia cu privire la disponibilitatea postului (anunt publicitar, internet, cunostinte, prieteni etc.). Daca nu aveti informatii suficiente despre un anumit post, va puteti exprima optiunea de a alege un domeniu de activitate corespunzator pregatirii sau intereselor voastre. In acest sens ar fi bine sa subliniati domeniul in care v-ati remarcat sau ati obtinut performante deosebite.
● Al doilea paragraf ar trebui sa arate ce anume v-a trezit interesul fata de slujba si firma respectiva. Daca aveti experienta in domeniul firmei respective sau ati facut cursuri de specializare care va recomanda pentru slujba respectiva precizati-le. Aratati cum ati putea contribui la eficientizarea si dezvoltarea organizatiei respective. Mentionati, dintre competentele sau calificarile pe care le aveti, cele pe care le considerati de interes pentru firma angajatoare.
● Al treilea paragraf face trimitere la CV-ul anexat asa ca incearcati sa nu repetati informatiile din acesta. De asemenea vorbiti si despre recomandarile voastre si informatiile suplimentare pe care le-ar putea obtine despre voi din alte surse (fosti angajatori de exemplu). Aceste doua paragrafe trebuie sa va puna in valoare intreaga personalitate, sa scoata la lumina acele detalii si aspecte din CV care va pot avantaja, dar, datorita schematismului din C.V., trec neobservate. Este de dorit sa subliniati calitatile si aptitudinile care corespund profilului postului solicitat. Puteti include (dar nu este obligatoriu) motivele pentru care vreti sa parasiti actualul loc de munca. Aratati ca pregatirea pe care o aveti si experienta acumulata de-a lungul timpului fac din voi un candidat foarte serios.
● Paragraful de incheiere trebuie sa multumeasca angajatorului pentru timpul acordat lecturii dar si sa solicite un interviu, aratand disponibilitatea de a va prezenta. In acest sens indicati si modalitatile prin care puteti fi contactat pentru a va prezenta la interviu: telefon, e-mail sau adresa postala, ca si orele cand sunteti disponibil. Aveti grija ca partea finala a scrisorii sa nu fie vaga ci sa ceara un raspuns precis din partea angajatorului. La final, nu uitati sa va scrieti clar numele si prenumele. Daca trimiteti scrisoarea tiparita pe hartie, semnati in original. Daca se cere trimiterea prin e-mail, atunci aplicati semnatura digitala daca o aveti.
E foarte important ca scrisoarea sa nu depaseasca o pagina, exprimarea sa fie clara, scurta si directa, fara greseli gramaticale sau de ortografie, sa fie tiparita cu un tip de litere usor de citit (daca nu se cere sa fie scrisa de mana) , sa aiba o hartie si o imprimare de calitate. Asteptati programarea lor si telefonati firmei angajatoare doar daca vi s-a solicitat confirmarea participarii la interviu.