Pentru cresterea ratei de participare a fortei de munca si combaterea inactivitatii, manifestata pe piata muncii, sunt necesare masuri de flexibilizare echilibrate ce vizeaza programe eficiente de invatare pe parcursul intregii vieti, incurajarea mobilitatii fortei de munca care sa faciliteze conversia profesionala, cunoasterea drepturilor si obligatiilor pentru populatia aflata in somaj sau care isi cauta efectiv loc de munca.
Un factor important pentru cresterea gradului de ocupare in zonele rurale il reprezinta calitatea locurilor de munca si a mediului de lucru, descurajarea salariilor scazute, aspecte care pot fi remediate prin cresterea numarului de persoane calificate , oferirea de servicii lucrative de buna calitate . Serviciile de ocupare, de intermediere pe piata muncii, constituie un sistem ce trebuie intarit si deschis tuturor potentialilor angajati, fara a fi ignorata populatia tanara si cea vulnerabila la somaj, prin asigurarea de servicii personalizate care sa se adreseze si celor neinclusi n piata muncii. Incurajarea angajabilitatii se face prin furnizarea de cunostinte si calificari care sa raspunda cerintelor prezente si viitoare de pe piata muncii.
Reducerea somajului in zonele rurale presupune ;
– actiuni de crestere a gradului de ocupare, fiind prioritar segmentul tinerilor care finalizeaza o forma de invatamant, acestia fiind sever afectati , marindu-se riscul ca populatia slab conectata sau in afara sferei pietei muncii sa piarda legatura sau posibilitatea de a se integra pe piata muncii;
– Cresterea posibilitatilor de a dobandi si dezvolta noi competente si calificari, necesare pentru a prelungi perioada activa;
– Combaterea saraciei prin modernizarea si intarirea politicilor educationale si de formare, a sistemelor de protectie sociala, cresterea ratei de participare a fortei de munca, reducerea somajului si cresterea responsabilitatii sociale. Foarte importante sunt si serviciile de ingrijire a copiilor si a altor persoane dependente , in vederea desprinderii populatiei apte de munca de problemele casnice cotidiene.
Reducerea semnificativa a saraciei care afecteaza o larga parte a populatiei si combaterea saraciei extreme, liberalizarea pietei muncii, cresterea gradului de ocupare si scaderea reala a ratei somajului, crearea unei piete a muncii flexibila si incluziva bazata pe cresterea calitatii locurilor de munca, o productivitate ridicata capabila sa conduca la cresteri salariale – sunt deziderate pentru cresterea calitatii vietii in mediul rural.
Politicile si solutiile de combatere a somajului se concentreaza asupra incurajarii de a cauta de lucru in alte domenii de activitate sau in regiuni prin diferentieri in salarizare si incurajarea recalificarii. Somajul este un fenomen negativ care se manifesta cu precadere in zonele unde cifra investitiilor este foarte scazuta, deci necesitatea acordarii unei importante sporite pentru cresterea acestora.