Un factor determinant in procesul gasirii si ocuparii unui loc de munca , il reprezinta nivelul de calificare si potrivirea intre locul vacant si specializarea avuta de candidat.
Pornind de la aceasta realitate si beneficiarii existenti in proiect, se impune calificarea acestora in profesii specifice fiecarei persoane in parte, avand in vedere capacitile lor profesionale, aptitudinilor si cerintelor existente in acel moment pe piata muncii.
Nu este de neglijat posibilitatea celor care locuiesc in zone rurale si nu au un loc de munca sa urmeze diferite cursuri de calificare profesionale, avand in vedere ca nu de putine ori o diploma oficiala cantareste mult la angajare, in conditiile in care oferta de locuri de munca e restransa iar numarul celor necalificati interesati sa se angajeze e mare. Cei care se inscriu la cursuri de formare profesionala pentru a isi creste sansele de angajare trebuie insa sa fie foarte atenti la tematica cursului la care se inscriu si la formatorul care organizeaza cursul.
Oferta de muncă se exprimă prin numărul celor apți de muncă și exprimă ansamblul relațiilor cu privire la posibilățile de satisfacere a nevoii de forță de muncă.
Cerințele existente pe piața muncii în raport cu cerințele beneficiarilor nu ajung niciodată la un echilibru pe termen lung, fiecare dintre aceste categorii încercând în permanență să contrabalanseze în favoarea sa.
Beneficiarii își doresc locuri de muncă sigure, contract de muncă pe o perioadă nedeterminată, salariu decent, respect din partea angajatorului, posibilitate de promovare, tratament nedicriminatoriu între angajați, sporuri și facilități salariale suplimentare, etc.
Cerințele agenților economici ( in general ): perioadă contractuală determinată, nivel de salarizare minim, forță de muncă calificată, persoane fără obligații familiare deosebite, fără probleme de sănătate importante, persoane devotate și stabile, etc.
Între cerințele exprimate de aceste categorii intervine activitatea de mediere care trebuie să reprezinte interesele celor două categorii , să fie unanim acceptat de părți.
În prezent se constată o mai mare mobilitate a forței de muncă, au apărut agenți economici dispuși să asigure mijloace de transport a forței de muncă de la distanțe medii și mari ( 10 – 120 km) de cele mai multe ori din mediul rural.
Foarte important este si modul de prezentare a celor aflati in cautarea unui loc de munca in fata viitorului angajator, pregatirea sustinerii interviului pentru ocuparea unei functii vacante.
Greseli frecvente intalnite la prezentarea solicitantilor unui loc de munca pentru interviul de angajare in fata angajatorului :
– Infatisare neingrijita;
– Lipsa de interes si entuziasm;
– Accentuarea aspectului financiar – interesul pentru cea mai mare oferta;
– Criticarea fostilor sefi;
– Strangerea slaba de mana;
– Comoditatea de a nu te duce la interviu;
– Intarzierea la interviu;
– Sa nu raspunzi clar la intrebari;
– Sa fii arogant, foarte agresiv, plin de sine ca si cum la stii pe toate;
– Sa nu te exprimi clar : voce slaba sau prea tare, greseli de exprimare;
– Sa te astepti la prea multe de la inceput;
– Sa vrei joburi pentru perioade scurte de timp;
– Lipsa de interes pentru domeniul respectiv;
– Incapacitatea de a suporta criticile;
– Nehotarat pentru a lucra in domeniul respectiv;
– indecizia pentru a lua o hotarare;