Auzim mereu despre cât de important este volutariatul în dezvoltarea noastră profesională, la intrarea într-o universitate de top, acumularea de experienţă sau chiar, sporirea şanşelor pentru un job mai bun. Dar câţi dintre voi aţi auzit aceasta de la un angajator? Ei bine, noi am auzit şi ne-am gândit să împărţim parerile lor şi cu voi.
Voluntariatul îmbracă cateva forme, printre care:
1. Voluntariatul preponderent caritabil sau ecologic (ajutorarea animalelor, a copiilor, a persoanelor cu anumite nevoi, dar şi activităţi de ecologizare a unei zone, etc),
2. Voluntariat cu scop principal de dezvoltare personală şi profesională (derulare de activităţi pt specializare într-un anumit domeniu) şi
3. Voluntariat “for fun and making friends“, un grup strâns pentru organizarea unui concert spre exemplu.
Din păcate, în ţara noastră experienţa în voluntariat este trecută cu vederea, cu excepţia a câtorva multinaţionale care iau în considerare activitatea în ONG-urile studenţesti renumite.
Din studiile aplicate, rezultatele implicarii ca voluntar pot fi uimitoare, iar candidaţii, uneori, mai bine pregătiţi decât ar fi fost în urma unui job. Voluntariatul e “o joacă” foarte serioasă şi merită să i se acorde mult mai mult credit.” Voluntariatul este acea activitate care o faci din proprie iniţiativă, cu multă bună voinţă şi fără a fi plătit în bani.
Sunt persoane care au nevoie cu adevărat de ajutor. De sprijin direct si permanent, raportat la adevăratele nevoi ale comunităţii şi mulat pe lipsurile celor din jur. Şi sunt inadvertenţe de suplinit în: educaţie, de integrare, servicii sociale sau mediul înconjurător. Lista poate continua şi rămâne mereu deschisă.
In lumea voluntariatului nu există limite. Motorul trebuie să mearga mereu, poate nu la aceeaşi intensitate, dar să genereze un progres continuu. Mereu e loc de mai bine. Nu te mulţumi cu finalizarea unei activităţi, ci dă curs altora între timp. Şi nu te descuraja dacă o uşă se închide. Caută o alternativă şi fii optimist!