Atunci când vă căutați un loc de muncă, este indicat să vă identficați domeniului în care doriți sã vă găsiți loc de muncă, pe baza experienței profesionale si / sau abilităților personale.
Singura posibilitate de a contrabalansa dezavantajul lipsei de experiență este să evidentiați potentialul profesional, mai exact, abilitatile pe care le dețineți. Pentru a dovedi ca aveți anumite atuuri si ca veți face față cerintelor postului, vă puteți folosi de „tehnicile” urmatoare:
a. Trebuie sa alegeți un domeniu spre care să ținitiți. In urma participării la anumite cursuri de formare, specializare, instruire, ați dobândit noi cunoștințe și informații. Este greu sa dovediți ca aveți foarte multe abilitati in multe domenii cand, de fapt, nu aveți experiența profesională pentru a vă reorienta spre domenii noi. De aceea, este extrem de important sa vă concentrați pe o activitate care vă pasionează si pe care ați dori să o practicați permanent și neconditionat (activități in turism, construcții, design, etc).
b. Identificați acele abilitati-cheie căutate in domeniul pe care vi l-ați ales. De exemplu, pentru a lucra in vânzări este necesar sa aveții incredere in sine, să vă placă să comunicați cu oameni diferiti, să fiți convingător pentru a-i determina să vă accepte oferta, să fiți perseverent.
Dupa ce v-ați definit aceste caracteristici, treceți la pasul doi. Incercați să identificați, in experienta personală, situații in care ați dat dovadă de aceste calități. O astfel de situație poate fi următoarea: “Am foarte multi prieteni și imi place să organizez drumeții sau activități de divertisment pentru tot grupul. De obicei, reușesc să îi conving pe cei mai mulți să accepte planurile initiate de mine” – demonstrează că puteți fi convingător și că sunteți înclinat spre relaționare și comunicare.
II. Căutarea surselor de locuri de muncă. Identificarea ofertelor.
O persoană aflată in căutarea unui loc de muncă, poate apela la una sau mai multe modalități de căutare sumarizate mai jos:
– Consultarea listelor cu locuri de muncă vacante afișate săptămânal de către Agentiile Judetene pentru Ocuparea Forței de Muncă si înscrierea in baza de date ca persoană în căutarea unui loc de muncă.
– Consultarea listelor cu locuri de muncă vacante afișate de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.
– Participarea la Bursele Locurilor de Muncă organizate de catre AJOFM sau alte entități locale.
– Inscrierea în bazele de date ale agențiilor (autorizate) private de recrutare și plasare a forței de muncă.
– Căutarea pe site-urile web specializate.
– Consultarea ofertelor de locuri de muncă din ziare. Lansarea unui anunț in căutarea unui loc de muncă (la rubrica: „Cereri muncă” )
– Afișare de anunturi (fluturasi) cu oferta de muncă.
– Candidatura spontană.